dinsdag 30 augustus 2011

Tweede hypotheek voor extra financiële ademruimte

Je wil je woning verbouwen, renoveren of onderhoudswerken uitvoeren maar je budget is ontoereikend? Je hebt een tweede woning op het oog die je wil kopen, maar je eerste is nog niet verkocht? Dan biedt een tweede hypotheek op je huidige woning uitkomst. Met een tweede hypotheek beschik je over meer financiële ademruimte, en kan je lenen tegen een relatief voordelige tarief. In welke omstandigheden is zo'n tweede hypotheek of krediethypotheek, aan te raden en wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?

Is het aangaan van een tweede hypotheek de meest aangewezen manier om als eigenaar een extra lening aan te gaan? Als eigenaar kan je een tweede hypotheek afsluiten op de gerealiseerde meerwaarde van je huidige woning. Je kan het extra kapitaal voor allerlei doeleinden gebruiken. Zo een tweede hypotheek wordt in vele gevallen gebruikt voor het uitvoeren van noodzakelijke renovatie- of verbouwingswerken. Je kan deze extra financiële injectie ook gebruiken voor het kopen van een tweede woning, in afwachting dat je huidige woning nog niet is verkocht. De rente van je tweede hypotheeklening is gedurende twee jaar ook fiscaal aftrekbaar.

Relatief voordelig lenen

Vooraleer je een definitieve beslissing neemt, moet je de voor- en nadelen van een tweede hypotheek grondig afwegen. Wil je voor de een of andere reden een lening afsluiten, dan komt een tweede hypotheek of het verhogen van de bestaande alvast stukken voordeliger uit dan een persoonlijke lening. Gebruik je een tweede hypotheek voor de financiering van verbouwingswerken, dan ook mag je de rente fiscaal aftrekken omdat, als gevolg van de verbouwingswerken, je woning in waarde is gestegen.

Tweede hypotheek afsluiten kost ook geld

Het klinkt mooi, maar besluit niet zomaar hals over kop een tweede hypotheeklening af te sluiten, dat kost immers ook geld. Lang niet iedereen komt overigens voor zo'n tweede hypotheeklening in aanmerking. Om die te kunnen afsluiten, moet je voldoende kunnen lenen op je maandinkomen. Zo wil de kredietverstrekker zoveel mogelijk risico's op wanbetaling uitsluiten. Voor zo'n krediethypotheek is de tussenkomst van een notaris noodzakelijk. Hij moet immers de meerwaarde van je huidige woning bepalen. En daar zijn uiteraard notariskosten, en ook dossierkosten aan verbonden.Business boeken (300x250)
  Geen opmerkingen:

Een reactie posten