donderdag 21 juli 2011

Woonkrediet wordt duurder: kies voor een vaste rentevoet!

Het spook van de schuldencrisis drukt nu ook stilaan zijn stempel op tarieven die de banken aanrekenen voor hypothecaire kredieten. Door deze schuldencrisis gaat ook de Belgische en Nederlandse marktrente fors de hoogte in. Lenen voor een woning zal er de komende maanden dan zéker niet goedkoper worden, integendeel. Sta je op het punt een hypothecaire lening af te sluiten, ga dan zonder twijfel voor een vaste rentevoet, daar zal je de komende maanden beslist geen spijt van hebben.
Om het hoofd te bieden aan de crisis op de financiële markten, verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentevoeten. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de alle kredietvormen. Hypothecaire kredieten ontsnappen daar evenmin aan. Wijzigt de ECB haar rentetarieven, dan ondervinden we daar als consument ongetwijfeld de gevolgen van. Verwacht men een verhoging van de rentevoeten door de ECB, dan wapenen de banken zich daar tegen door de kortetermijnrenten waarmee deze banken zich herfinancieren, te verhogen.

Nadelige gevolgen voor variabele woonkredieten

Net als de rentetarieven voor termijndepositos, gaat de rente voor variabele hypotheekformules en het consumentenkrediet eveneens de hoogte in. Door het krediet duurder te maken, wil de ECB het spook van de schuldencrisis in de Europese gemeenschap aan banden leggen.

Kies voor een vaste rentevoet

Koester je bouwplannen, en wil je een hypothecaire lening aangaan, kies dan voluit voor een woonkrediet met een vaste rentevoet. Deze steeg de voorbije maanden met amper 0,3 procent, tegenover een stijging met 1,2 procent voor variabele rentevoeten. Wie eerder koos voor een vijfjaarlijks herzienbaar  hypothecair krediet, betaalde eind vorig jaar een rente van 3,82 procent. Zij moeten nu rekenen met een rentevoet van minimum 4,12 procent, en dit cijfer zal de komende maanden ongetwijfeld verder stijgen. Het is dan ook niet te verwonderen dat 75 procent van alle hypothecaire leningen met een vaste rentevoet worden afgesloten.Business boeken (300x250)Geen opmerkingen:

Een reactie posten