zondag 17 juli 2011

Nu bestellen en straks betalen: lening met hoge intrest

Dankzij het groter aantal webwinkels en de grotere veiligheid, kopen we meer en meer online, van dagdagelijkse aankopen, over schoonheids- en verzorgingsproducten tot belangrijkere investeringen als electro, laptops, pc’s en televisietoestellen. Consumenten  doen dan ook meer en meer aan  uitgesteld betalen. Uitgesteld betalen is een vorm van lenen, en dat is zéker niet gratis. Ook een uitgestelde betaling moet stipt en dus tijdig terug betaald. Is de formule nu bestellen, later betalen,  wel zo aantrekkelijk als het ons wordt voorgesteld?


Webwinkels, supermarkten en grote (electro) ketens maken van de nood en deugd, en bieden ons de mogelijkheid tot betalen na ontvangst van onze bestelde producten, toestellen of diensten. Op die manier kopen ze consumenten met betalingsproblemen te lokken die ze anders nooit over de vloer kregen. Dankzij deze verkoopsstrategie verhoogt hun omzet aanzienlijk.

In één keer of gespreid betalen

Kiezen we voor uitgesteld betalen, dan hebben we als consument de keuze uit verschillende mogelijkheden. We kunnen ons aankoopbedrag éénmalig betalen op een vooraf afgesproken datum, of we opteren voor een gespreide betaling. De meerderheid kiest voor deze laatste mogelijkheid. Dan wordt onze uitgestelde betaling meestal omgezet in een doorlopend krediet, gekoppeld aan een erg hoge rente.

Uitgestelde betalingsperiode zonder rente

Bij een uitgestelde betaling wordt in principe géén rente aangerekend, wél adminitratiekosten, en hier wringt dikwijls het schoentje. Hoe langer we wachten met terug betalen, hoe hoger onze administratiekosten zullen oplopen.

Kredietverstrekker neemt betaling over

Er zijn ook heel wat kredietverstrekkers in ons land die uitgesteld betalen mogelijk maken. Deze werken meestal nauw samen met grote winkelketens. Deze kredietverleners betalen ons aankoopbedrag rechtstreeks aan de verkoper, en vorderen het op hun beurt van ons terug. Zit je financieel moeilijk, dan kan je met de kredietverlener een regeling treffen om het verschuldigde bedrag in enkele keren te betalen. Men gaat daar wat graag op in. In ruil voor deze betalingsfaciliteiten krijgen we immers een bijzonder hoge rente aangesmeerd.

Kies voor een andere oplossing

Een doorlopend krediet bij jouw vertrouwde bankier is in veruit de meeste gevallen stukken voordeliger. Ben je niet zéker jouw uitgestelde betaling in één keer te kunnen terugbetalen, kies dan voor een doorlopend krediet of zelfs een persoonlijke lening, in plaats van een gespeciliseerde kredietverstrekker in te schakelen. Kan je deze laatste niet tijdig terug betalen, dan zit je pas écht in de financiële problemen!Business boeken (300x250)Geen opmerkingen:

Een reactie posten