maandag 11 juli 2011

Lenen wordt duurder, sparen brengt méér op

Recent verhoogde de Europese Centrale Bank voor de zoveelste keer de rentevoet. De meesten van ons intresseren zich daar slechts matig voor, maar hebben er niettemin wél mee te maken. Met de rentestijging worden we immers dagelijks, bewust of onbewust, geconfronteerd. Maar wat zijn nu precies de gevolgen van deze rentestijging?


Een verhoging van de rentevoet heeft zowel belangrijke voor- als nadelen. Dergelijke verhoging van de rentevoet is bijzonder goed nieuws voor de spaarders onder ons. Het zijn diegenen die leningen afsloten, die uiteindelijk het gelag betalen.


Slecht nieuws voor aanpasbare woonkredieten


Bouwers die bij het afsluiten van hun woonkrediet voor een aanpasbare tarief kozen, moeten bij een verhoging van de rentevoet maandelijks méér ophoesten om hun lening af te betalen. Volgens berekeningen van de Immotheker, steeg de rente die de bank aanrekent de voorbije maanden tot 3,4 procent, of een stijging van bijna 0,5 procent. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet veel, maar op een woonkrediet scheelt dat al vlug een flinke slok op een borrel.


Goed nieuws voor spaarders


Landgenoten die liever hun spaarcenten op een klassiek spaarboekje of op een termijnrekening parkeren, plukken daar nu de vruchten van. Inderdaad, spaarders zijn bij een rentestijging de winnaars. Zowel de rente op spaarboekjes als op termijnrekeningen met een korte looptijd, zit nu al enige tijd in de lift. Zo steeg de gemiddelde rente op de tien best renderende rekeningen van 2,3 procent eind vorig jaar, tot de huidige 2,7 procent.


Evolutie van de euro


De stijging van de rentevoet heeft uiteraard ook z'n gevolgen voor de euro. Beleggers houden nu eenmaal van munten die hen zekerheid en een zo hoog mogelijk rendement bieden, zonder dat daar risico's tegenover staan. Zo klom de euro na de vorige renteverhoging, met maar liefst zes procent.


Business boeken (300x250)Slecht nieuws voor exporterende landen


Voor landen die het hoofdzakelijk van de export moeten hebben, zijn zo'n rentestijgingen uiteraard slecht nieuws. Zo werden Europese producten voor de Amerikaanse consument de laatste maanden fors duurder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten