zaterdag 9 juli 2011

Goed gekozen woonkrediet doet 66000 euro besparen

We worden blijkbaar allemaal geboren met een baksteen in onze maag. Het realiseren van onze droomwoning vormt een belangrijk doel in ons leven. Bouwen kost geld, een woonkrediet is dan ook een peperdure aangelegenheid. Té veel landgenoten gaan lukraak te werk bij het afsluiten van zo een woonkrediet. Het kiezen van de juiste formule is nochtans belangrijk genoeg om er voldoende tijd aan te besteden. Volgens adviesketen Immotheker laten nog teveel bouwlustigen zand in hun ogen strooien door reuze kortingen die hun bankier in het vooruitzicht stelt.


Bij het afsluiten van een woonkrediet, gaan we best doordacht te werk en gaan we na welke voorwaarden aan ons woonkrediet worden verbonden. De door bankiers beloofde kortingen zijn in veruit de meeste gevallen verbonden aan een ganse reeks voorwaarden, die voor de toekomstige bouwer niet altijd even gunstig uitvallen. Heel wat 'voordelige' woningkredieten gaan samen met het verplicht afsluiten van een schuldsaldoverzekering, een brandverzekering en/of het openen van bijvoorbeeld een zicht- en/of spaarrekening.


Welke referentie- index wordt toegepast?


Belangrijk bij het afsluiten van een woonkrediet is de referentie- index die wordt berekend. En hier wringt meestal het schoentje, want deze referentie- index wijzigt voortdurend. Banken hebben ook op dit vlak een wettelijke informatieplicht, maar de consument krijgt de nodige informatie pas op papier wanneer die zijn beslissing zo goed als definitief genomen heeft.


Grootschalig onderzoek


Immotheker kwam tot dit besluit na grondig onderzoek van maar liefst 2400 offerteaanvragen voor een woonkrediet. De deskundigen van Immotheker namen als referentie een woonlening van 200000 euro op een periode van dertig jaar en een korting van 1,5 procent, op voorwaarde dat de leningaanvrager(s) zowel een brand- als een schuldsaldoverzekering bij de kredietverstrekker afsluit(en). Zeggen we één van deze verzekeringen vroegtijdig op, dan zijn we meteen ook onze 'intressante' korting kwijt, waardoor we plots 66000 euro extra mogen ophoesten.


Voorwaardelijke kortingen erg gevaarlijk


Volgens Immotheker moeten we erg voorzichtig zijn voor een zogezegde voordelige woonlening die aan voorwaardelijke kortingen is gekoppeld. Op die manier willen banken de ondertekenaars van woonkredieten zo lang mogelijk in hun greep houden.


Schuldsaldoverzekering door overlijden plots veel duurder


En dan is er nog het probleem van de verzekeringspremies die ons op termijn véél geld kunnen kosten. Immotheker verduidelijkt dat, wanneer twee dertigers hun krediet van 215000 euro willen verzekeren en één van hen overlijdt, de premie van hun schuldsaldoverzekering plots 43300 euro duurder wordt. "Wat de bank met de ene hand geeft, neemt ze met de andere dubbel terug" zo luidt het bij Immotheker.


Invoeren van adviesplicht 


Immotheker wil deze praktijken stoppen met het invoeren van een zogenaamde adviesplicht, waarbij de bankier moet zoeken naar de best passende leningsformule voor zijn klant. Dat werd eerder al verplicht voor consumentenkredieten. Immotheker besluit dat een slecht gekozen woonkrediet de consument voor grote financiële problemen kan stellen.


Business boeken (300x250)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten